EUFORIONObcianske zdruzenie Euforion - Občianske združenie Euforion

HALUŠKOVÉ SLOVENSKO

je animované seriál pre deti vo veku 8 až 14 rokov. Cieľom 2D animovaného seriálu HALUŠKOVÉ SLOVENSKO je prezentovať jednotlivé slovenské kraje  zábavnou formou detskému divákovi.  Obsah diela vychádza z geografických reálií, slovenských rozprávok a legiend. Dej je postavený na forme dialógu a gegov, typickým žánrom seriálu  je groteska. V každej epizóde je vyrozprávaný iný zaujímavý príbeh, v ktorom vystupujú rôzne významné osobnosti zo súčasnosti a slovenskej histórie. Objavujú sa tu typické kultúrne zvyky, tradície jednotlivých krajov a nárečia. Animovaný seriál má aj  edukačný rozmer, keďže sa detský divák dozvedá množstvo informácií o Slovensku.

Hlavnou myšlienkou je poukázať na typické znaky a kultúrne dedičstvo Slovenska zábavnou formou. Z celkového počtu ôsmych častí animovaného seriálu  sa prvá časť zameriava na Žilinský kraj a legendu o Jánošíkovi, ktorý je pilotným dielom celej série. Produkcia siedmich epizód má potenciál vzniku celovečerného filmu a animačného štúdia. Očakávaným výsledkom je vytvorenie ôsmich dielov animovanej rozprávky, ktoré  majú za úlohu konkurovať zahraničným rozprávkam a zvyšovať tak záujem a povedomie o našej rodnej zemi. Očakávaným distribučným kanálom sú slovenské televízie, internet a medzinárodné animované festivaly.

ZÁKLADNÝ DEJ ANIMOVANÉHO SERIÁLU

Na začiatku seriálu pán farmár Haluška vypadne z idúceho traktora. Následne sa traktor vydáva na rozprávkovú cestu do jednotlivých krajoch. V každej epizóde sa predstaví jeden z územných krajov Slovenska. Traktor teda slúži ako spájajúci prvok jednotlivých epizód a zároveň sa objaví v nečakanej chvíli, zohrá svoju rolu v deji a napokon mieri do najbližšieho kraja. Dej sa sústreďuje okolo známych osobností, rozprávkových postáv, prírodných a kultúrnych pamiatok  jednotlivých krajov (napríklad Tatry, Čachtická pani, Zemplínska šírava a pod.).

VÝTVARNÝ ŠTÝL

Výtvarný štýl úzko súvisí so slovenskou ľudovou tvorbou. Farebnosť je inšpirovaná najmä modranskou keramikou, v ktorej sa využívajú tmavomodré maľované ornamenty na bielom pozadí. Prostredie a postavy sú z toho dôvodu výlučne modro-biele a obsahujú vzory tradičných slovenských čipiek. Ide o unikátnu animovanú tieňohru, v ktorej sa vytvárajú jednotlivé objemy iba pomocou bielej alebo svetlomodrej farby na tmavom modrom pozadí. Jednotlivé kompozície záberov sú navrhnuté akoby sa divák pozeral na bábkové divadlo, všetko sa odohráva v jednej rovine. Vektorová animácia je produkovaná pomocou počítačových programov.

HUDBA

Hudba seriálu je produkovaná na mieru každého dielu. Spolupracujeme so slovenskými producentmi a hudobníkmi, ktorí využívajú rôznorodé tradičné slovenské nástroje (napr. fujara, husle a pod.). Ľudový spev sa nachádza v originálnej zvučke, ktorá sa objaví na začiatku každého dielu.

PROJEKT VZNIKOL S PODPOROU