EUFORIONProjekty Euforion - Občianske združenie Euforion

Projekty 2015

AsGuestsQuartet Tour 2015

Formácia AsGuests patrí medzi najprogresívnejšie zoskupenia na slovenskej jazzovej scéne. Jej zakladatelia Miroslav Herak a Michal Vaňouček si svojou tvorbou za posledných 10 rokov získali uznanie doma aj v zahraničí, pričom druhý menovaný sa stal laureátom prestížneho ocenenia Deloitte Jazz Award v Holandsku...

Projekty 2014

Červený Trpaslík

Organizátorom Bratislava Street Art Festivalu a OZ Euforion sa podarilo pre všetkých obyvateľov a návštevníkov nášho mesta zachrániť fragmenty dnes už unikátnej konštrukcie Starého mosta, ktoré chceme v rámci občianskej iniciatívy "Pamätník Starého mosta" vrátiť na staromestský breh Dunaja...

HALUŠKOVÉ SLOVENSKO

Cieľom 2D animovaného seriálu HALUŠKOVÉ SLOVENSKO je prezentovať jednotlivé slovenské kraje zábavnou formou detskému divákovi. Obsah diela vychádza z geografických reálií, slovenských rozprávok a legiend. Dej je postavený na forme dialógu a gegov, typickým žánrom seriálu je groteska. V každej epizóde je vyrozprávaný iný zaujímavý príbeh, v ktorom vystupujú rôzne významné osobnosti zo súčasnosti a slovenskej histórie. Objavujú sa tu typické kultúrne zvyky, tradície jednotlivých krajov a nárečia. Animovaný seriál má aj edukačný rozmer, keďže sa detský divák dozvedá množstvo informácií o Slovensku.

Projekty 2013

L + S dokumentárny film

Po viacerých úspešných výukových a dokumentárnych audiovizuálnych projektoch pripravuje občianske združenie Euforion dokumentárny film, ktorý predstaví majstrov slovenského humoru - Milana Lasicu, Júliusa Satinského a Jara Filipa. Zámerom projektu L + S je spracovať početné archívne materiály, spolu s autentickým záznamom stretnutí s posledným žijúcim interpretom z tejto trojice - Milanom Lasicom. Ide o vzácne osobnosti slovenskej kultúry, ktoré očarili viacero generácií divákov. Dokumentárny film, ktorý by mapoval práve ich spoluprácu a životné príbehy absentuje. Tento priestor sme sa rozhodli vyplniť práve v rámci úzkej spolupráce s Milanom Lasicom.

Andrej Šeban Band Turné 2013 s 3D zvukom

Andrej Šeban po rokoch sólo koncertov oživil svoju skupinu a prizval do nej  mladých profesionálnych hudobníkov: Daniel Špiner – klávesy, Peter Rusňák – basgitara, Michal Fedor – bicie. Skupina sa stretla s veľkým ohlasom a Andrejovým snom je zahrať koncerty na kvadrofonickom aparáte umožňujúcom 3D zvuk. Žiadny slovenský interpret zatiaľ nehral s 3D zvukom, a ak niekto na našej scéne môže jeho potenciál využiť naplno, je to práve Andrej Šeban.

Kreatívna zóna a design market

Kreatívna zóna a design market je už 7 rokov súčasťou festivalu Bažant Pohoda. Workshop mladých profesionálnych výtvarníkov, do ktorého sa môže zapojiť aj verejnosť, doplnený o design market - predajnú výstavu mladých umelcov a designérov. Každý si môže vytvoriť svoje umelecké dielo a zažiť tvorivý proces v “priamom prenose”.

Bratislava Street Art Festival

Umenie do ulíc. Počas dvoch dní 14. a 15. júna 2013 pozývame všetkých umelcov a kreatívnych ľudí, aby si z nášho hlavného mesta spravili pódium, ateliér - miesto na svoju performance. V rámci festivalu máte možnosť vidieť pouličných umelcov, žonglérov, hudobníkov, výtvarníkov, ale aj typické street športy. Prostredníctvom street artu a graffiti sa každoročne snažíme zrevitalizovať smutne pôsobiace časti nášho mesta ako napríklad v roku 2012 Most SNP, alebo v roku 2011 Továrenskú ulicu. Tieto dva dni patrí mesto nám, tak poďme na to!

Daryl Cagle & Shooty - Putovná výstava karikatúr

OZ Euforion v spolupráci s Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na Slovensku organizuje putovnú výstavu amerického karikaturistu Daryla Caglea a slovenského karikaturistu Martina „Shootyho“ Šútovca.
Karikatúry s politickou a aktuálnou spoločenskou tematikou putujú po desiatich slovenských mestách od 26. októbra 2010 do 11. septembra 2011 v poradí Banská Bystrica, Žilina, Trnava, Bratislava, Košice, Prešov, Martin, Trenčín, Kremnica a Nitra. Pozri fotky v galérii

Kreatívna zóna a Design market na festivale Pohoda

Občianske združenie Euforion už štvrtýkrát ponúklo návštevníkom Kreatívnej zóny na festivale Pohoda 2010 možnosť namaľovať si svoje vlastné umelecké dielo po boku profesionálnych výtvarníkov, ktorí počas festivalu vytvárali veľkoformátové umelecké diela a objekty. Putovný výtvarný workshop Kreatívna zóna sa stretol s veľmi pozitívnym ohlasom a vysokou účasťou návševníkov festivalu Pohoda 2010.
Kreatívna zóna bola tento rok rozšírená o Design Market, ktorý občianske združenie Euforion v spolupráci s Fashion Recycling Lab a festivalom Pohoda 2010 priniesli ako možnosť prezentácie a predaja ručne vyrobených designových produktov z dielne mladých slovenských designérov a návrhárov. Prvý ročník Design marketu sa tešil obdivu návštevníkov, ktorí sa obohacovali o originálne designové kúsky. Pozri fotky v galérii

Gitarová škola Andreja Šebana

Gitarová škola Andreja Šebana je jedinečné výukové DVD pre všetkých gitaristov. Prvé lekcie pomôžu každému začínajúcemu hráčovi, ale cenné informácie v nich nájde aj profesionálny gitarista. Andrej Šeban je hudobník, ktorý sa hre na gitaru venuje viac ako 30 rokov a denne pracuje na cvičeniach, ktoré nájdete na tomto DVD. Samotná gitarová škola je určitým návodom, čo a ako cvičiť, predovšetkým je to však zdroj inšpirácie a dúfame, že vás podnieti k ďalšej práci na nástroji. Škola je rozdelená na dve časti - cvičenia pre gitaru (tvorba tónu, orientácia na hmatníku, intervaly a rozklady akordov, staccato a legato, mody a improvizácia) a cvičenia pre kapelu, kde Andrej Šeban vysvetlí jednoduchými radami, ako cvičiť v kapelnej zostave. Dohromady viac ako 70 minút skvelých hudobných rád.

viac na: www.dvdskola.sk

Art of Vinyl

Art of Vinyl je nový projekt na bratislavskej klubovej scéne a už zo samotného názvu možno vycítiť, že jeho pódiá budú patriť predovšetkým rôznym žánrom elektronickej hudby. Okrem 2stepu, breakbeatu a breakcoru, cez dub step, drum n bass, až po trance budú môcť návštevníci podujatia spoznať aj inovatívne hudobné žánre - tzv. novú hudbu. A keďže vinyl nie je len o elektronike, na svoje si prídu aj milovnici hip-hopu a freestyl-u. Cieľom akcie Art of Vinyl je reflektovať aktuálnu domácu a zahraničnú scénu, pričom sa môžete tešiť na hustý multimediálny žúr, pretože na každom podujatí vás okrem kvalitných hudobných zážitkov čakajú vizualizácie na dvoch plátnach z dielne Euforion Visual Crew. Plnotučný zvuk a svetlá sú samozrejmosťou.

www.artofvinyl.sk

Art of Livin´

Multimediálny festival. Podujatie je zamerané na rozvoj kreatívneho myslenia a prezentáciu už verejne známych ale aj mladých umelcov. Súčasťou podujatia je Hudobný stage, Literárny stage, Divadelný stage, Vizuálne projekcie, Prehliadka D.J.-ov, vernisáž a najnovším prírastkom sú umelecké diela vznikajúce priamo na podujatí...Tvorivá energia je médium, ktoré dokáže pohnúť každým človekom a vyvolať v ňom celý rad nových pocitov. Kombináciou divadla, výtvarného umenia, živých vystúpení, D.J.ingu, V.J.ingu, umeleckých performance a literatúry ponúkame divákom iný pohľad na umeleckú tvorbu.Bližšie informácie nájdete na stránke

Bližšie info na: www.artoflivin.sk

Orfeus

Cieľom projektu je vznik neformálnych hudobných tried, v ktorých sa môžu žiaci vo voľnom čase realizovať a zakladať vlastné hudobné skupiny. Združenie v spolupráci s partnermi zabezpečuje materiálne vybavenie (nástroje, ozvučenie) a koordinátorov projektu.Každý žiak bude má možnosť v rámci voliteľného predmetu si vybrať ľubovoľný nástroj, poprípade venovať sa spevu. Deti tak majú zmysluplnú činnosť, ktorá rozvíja ich schopnosti a talent.

Bližšie info na: orfeus.euforion.sk

Euforion.sk

Kultúrno-informačný portál. Je dôležité, aby jednotlivec, ktorý inklinuje k umeniu, mal voľný prístup k aktuálnym informáciám z danej oblasti a v prípade, že sám vyvíja umelecké aktivity, aby mal možnosť konfrontovať svoje skúsenosti so znalosťami skúsenejších tvorcov...

Bližšie info na: www.euforion.sk

Kreatívna ZÓNA

Putovný výtvarný workshop, ktorý je súčasťou letného festivalu Pohoda a Dňa boja proti chudobe. Či dieťa, alebo dospelý, každý má možnosť vytvoriť vlastné umelecké dielo a zažiť tvorbu z vlastného pohľadu.

Škola Hrou

V rámci projektu škola hrou sme  v spolupráci s donorom nakúpili 30 sád športových lôpt v hodnote 46 000 Sk, ktoré sme rozdali 30 základným školám v najchudobnejších regiónoch Slovenska.

Stanica Východ

V spolupráci s holandským komponistom Merlijnom Twaalfhoven a holanskou neziskovou organizáciou La Vie sur Terre a slovenskými partnermi pripravujeme rozsiahly umelecký projekt v Prešove na východnom Slovensku. Umenie ako prostriedok komunikácie medzi Rómami a ne-Rómami, môže pomôcť prekonať prebiehajúcu izoláciu.

Bližšie info na: www.stanicavychod.sk

Európsky projekt antidiskriminácie

V spolupráci s Európskou komisiou pripravujeme výtvarnú súťaž plagátov na tému antidiskriminácie.

Súťaž je určená pre 2 vekové skupiny – 12 až 14 a 15 až 18 rokov
Deti budú tvoriť a súťažiť v najmenej 4 členných tímoch.
Bude vytvorená webová stránka s možnosťou registrácie teamov, ako aj s užitočnými nástrojmi pre vedúcich pedagógov, vychovávateľov pre vedenie aktivít s problematikou (anti)diskriminácie.

Pozri históriu